Děti z obcí zasažených tornádem vyrazily na výlet do Moravského krasu Zobrazit fotogalerii
10. května 2022 Aktuálně

Děti z obcí zasažených tornádem vyrazily na výlet do Moravského krasu

Vedení obce Vilémovice nabídlo dětem z obcí zasažených tornádem zážitkový den v Moravském krasu. Z nápadu vyrazit na výlet a načerpat energii z nových dobrodružství byly nadšené jak děti, tak vedení Moravské Nové Vsi a zdejší základní školy.  

Přestože to bude koncem června jeden rok, kdy se jižní Moravou prohnalo tornádo, není stav v zasažených obcích zcela vyřešený. Místní obyvatelé neustále pracují na obnově svých domovů a obecních majetků. Jak říká charitní koordinátorka Renata Dubcová: „S lidmi, kteří zde žijí, tento hrůzný zážitek neustále rezonuje, což se odráží na jejich psychice.“

Proto když vedení obce Vilémovice nabídlo možnost uspořádat dětem z Moravské Nové Vsi zážitkový den, neváhala Renata Dubcová ani minutu a po dohodě s ředitelem Charity Břeclav Josefem Gajdošem zorganizovala výlet do Moravského krasu.  

Vedení městyse a místní základní škola uvítalo možnost, jak dětem zpestřit volný čas a dopřáli pěkný zážitek žáků deváté třídy.

Kromě toho, že chtěli využít poslední příležitosti, jak stmelit jejich kolektiv, měli také ještě jeden důvod, proč vybrat právě tuto věkovou kategorii. „Teenageři jsou často ti, na které se zapomíná. V létě jsme dostali spoustu nabídek na výlety nebo tábory pro mladší děti. Také jsme zaznamenali volnočasové nabídky pro dospělé a důchodce, ale pro dospívající nic. Ti navíc dodnes nemají možnost se mimo školu v obci setkávat a kde trávit čas, protože obecní budovy a místa k tomuto účelu určená zatím nejsou obnovená,“ vysvětluje koordinátorka.

Některé děti dosud nebydlí ve svých domech a celá situace je pro ně dodnes velmi psychicky náročná. „Někdo je bere jako dospěláky, jiný zase jako děti. Přitom během dospívání zažili covid, tornádo a teď i válku. To samozřejmě ovlivňuje jejich psychiku. Doteď, když začne foukat silný vítr, tak se děti schovávají pod lavice,“ říká Renata Dubcová.

Proto zážitkový den v Moravském krasu všichni s nadšením uvítali a začátkem dubna vyrazili na výlet. Diecézní charita Brno zajistila autobus a lidé z vedení obce Moravská Nová Ves připravili pro děti z Vilémovic a představitele obce dárky.

Den plný zážitků pro děti naplánovalo vedení obce Vilémovice ve spolupráci se Správou jeskyní Moravského krasu, Domem přírody Moravského krasu a S.M.K., a.s. Společně navštívili Punkevní jeskyně a prohlédli si Dům přírody a svezli se vláčkem a lanovkou. Následovalo občerstvení přímo ve Vilémovicích a přátelský turnaj v ping-pongu. Nechyběla ani prohlídka místního muzea speleologie a zdejšího komunitního centra.

Jak zdůraznila Renata Dubcová, zpětná vazba na celou akci byla úžasná. „Vážíme si toho, že jsme mohli navázat vztahy s tak milými lidmi. Vraceli jsme se naprosto unavení, ale plní zážitků. Za tento den pro děti jsme moc rádi a určitě rádi uvítáme podobné příležitosti“

Kontakt:
Renata Dubcová               732 686 968       renata.dubcova@breclav.charita.cz