Kontaktní centrum s terénním programem Břeclav

Poslání programu

• navázat a udržet kontakt s osobami, kterých se drogový problém dotýká
  • snížit rizika spojená s užíváním drog/návykových látek
  • podpořit uživatele služby v zajištění běžných záležitostí: osobní doklady, zdravotní péče, příjem a bydlení
  • podpořit uživatele služby při řešení aktuálních problémů
  • zprostředkovat kontakt s jinými odbornými službami

Cílová skupina uživatelů služeb

Cílovou skupinou zařízení jsou osoby starší 16 let – experimentální i pravidelní uživatelé návykových látek. Vedle nich se zaměřujeme na osoby jim blízké. Primární cílovou skupinou jsou problémoví (dlouhodobí a/nebo injekční) uživatelé nealkoholových drog. Uživatelům alkoholu nebo osobám závislým na hracích automatech je nabízeno poradenství a zprostředkování dalších odborných služeb.

Z důvodu specifických potřeb pracovníci věnují zvláštní pozornost následujícím skupinám osob:

• uživatelům drog mladším 18 let
  • těhotným a kojícím uživatelkám drog
  • uživatelům drog, kteří mají v péči dítě mladší 18 let
  • osobám se sníženou schopností pohybu a orientace
  • osobám negramotným
  • osobám se závažnou psychiatrickou poruchou nebo onemocněním vyžadující soustavnou odbornou zdravotní péči
  • osobám nesvéprávným

Negativní vymezení cílové skupiny

Níže jsou uvedeny skupiny osob, kterým nejsme schopni poskytnout služby ve standardní kvalitě:

• osoby s postižením sluchu (hluchoněmé, hluché), které komunikují pouze pomocí znakové řeči pro neslyšící
  • osoby, které vykazují těžké mentální znevýhodnění, čímž jim je znemožněno pochopení a přijetí smyslu služby – nedokáže se orientovat v čase ani v prostoru, nedokáže sdělit mluvenou, psanou či jinou, nám srozumitelnou formou, své potřeby
  • osoby hovořící jiným než českým jazykem bez překladatele (s výjimkou slovenštiny, vzhledem k jazykovým podobnostem a schopnosti porozumět)

Pokud si potencionální uživatel služeb zajistí asistenta, překladatele či jinou odbornou pomoc jsme schopni mu službu v odpovídající a dostatečné kvalitě poskytnout.

Obecné cíle zařízení

Z poslání zařízení vyplývají především tyto cíle:

Uživatel služby:

• nemá obavy z kontaktu s odbornými službami a institucemi
  • rozumí své životní situaci a v případě potřeby má zajištěnu návaznost dalších odborných služeb
  • má dostatek podpory a možností ke stabilizaci zdravotního, psychického i sociálního stavu

Společnost:

• je chráněna před šířením infekčních chorob
  • je informovaná o drogové problematice a dění na drogové scéně

Cíle pro rok 2018

Za rok 2018 vykázat minimálně 175 rozlišitelných uživatelů služeb

• V rámci kontaktního centra nakontaktovat minimálně 8 nových rozlišitelných kontaktů
  • Průzkum v jednotlivých zavedených terénech u potencionálních uživatelů
  • drog (změna scény a struktury uživatelů)                                   Do konce roku 2018

Spolupráce s odbornou veřejností

• Spolupráce s institucemi samosprávy ve všech ORP – 1x setkání během roku při hodnocení průběhu spolupráce

Spolupráce s laickou veřejností

• Průběžné informování veřejnosti o drogové problematice prostřednictvím facebooku našeho zařízení a využíváním facebookových profilů obcí, ve kterých působíme

Vyhodnocení cílů za rok 2017

Poskytované služby v rámci kontaktního centra:

• Výměnný program - tuto službu mohou využívat všichni zájemci při možnosti zachování naprosté anonymity. K čistým injekčním setům uživatel obdrží v přiměřeném množství další materiál: dezinfekční tampony, bavlněné filtry, buničinové čtverce a vodu do injekcí. Uživatelům heroinu nabízíme také balenou kyselinu askorbovou a alobalovou folii pro inhalaci. Jako alternativu k injekčnímu užití nebo šňupání nabízíme kapsle, ve kterých můžete drogu spolknout.
  • Krizová intervence - nabízíme okamžitou pomoc při řešení krizových psychických stavů, garantujeme bezpečné prostředí a kontakt na další odbornou pomoc.
  • Zdravotní ošetření - provádíme ošetření oděrek a ran, základní ošetření počínajících abscesů, úkony k poskytnutí první pomoci.
  • Kontaktní místnost - tato služba je určena zejména uživatelům opiátů a pervitinu v různých stádiích jejich drogové kariéry; injekčním uživatelům drog. V kontaktní místnosti mohou návštevníci zůstat v anonymitě, postačující je příslušnost k výše uvedené skupině uživatelů drog.
  • Asistenční služba - nabízíme doprovod na jednání s nejrůznějšími úřady, cílem je podpořit uživatele drog v hájení jeho práv.
  • Potravinový servis - poskytujeme kávu, čaj a instantní polévku. Služba je doplňková, určená především uživatelům drog žijícím na ulici.
  • Hygienický servis - tato služba zahrnuje možnost vysprchovat se, upravit si vlasy a vousy. Vedle toho nabízíme také praní prádla a jeho sušení. Služba je doplňková, určená především uživatelům drog žijícím na ulici.
  • Testování infekčních chorob - provádíme orientační testy na infekční onemocnění. Na testování je nejlepší předem se domluvit s pracovníky programu.
  • Testy na přítomnost drog - pokud z libovolného důvodu potřebujete prokázat, že jste "čistí", je možné se domluvit na provedení testu pod naším dozorem. O výsledku provedeného testu vydáme potvrzení (s razítkem a podpisem). Součástí služby není poskytnutí samotného testu, ten je nutno předem zakoupit v lékárně.
  • Těhotenské testy - v případě odůvodněného podezření (zpožděná menstruace apod.) nabízíme provedení těhotenského testu, tento test poskytujeme uživatelkám návykových látek zdarma.
  • Internet - v kontaktním centru je možné využít služby "internetové kavárny". Připojení k internetu je využíváno především k poštovním službám (e-mail), hledání práce nebo ubytování.
  • Poradenství - nabízíme diskrétní poradenství, slibujeme zaručené informace z oblasti zdravotní, sociálně-právní nebo léčby závislostí. Pokud nebudeme schopni požadované informace zjistit a předat, zprostředkujeme služby dalších odborníků
  • Zprostředkování léčby - nabízíme kontakty na detoxy, psychiatrické léčebny, resocializační terapeutické komunity nebo doléčovací programy. Pomůžeme tato zařízení zkontaktovat a vyřídit všechno potřebné pro nástup léčby. Tato služba není poskytována anonymně.

Provozní doba

Poskytované služby v rámci terénního programu:

• Zdravotní ošetření - provádíme ošetření oděrek a ran, základní ošetření počínajících abscesů a úkony k poskytnutí první pomoci.

Rozpis terénního programu

Služby pro veřejnost:

• poskytování kvalifikovaných informací o drogách a důsledcích, které z jejich užívání plynou
  • ochrana veřejného zdraví (např. sběr a bezpečná likvidace nalezeného injekčního materiálu)
  • jednorázové besedy - určené zejména základním a středním školám (jsme schopni připravit také program pro rodiče nebo pedagogické pracovníky nebo pro jakékoliv jiné organizace, které se při své činnosti setkávají s důsledky užívání návykových látek, resp. se samotnými uživateli drog)

Principy poskytovaných služeb

Specializované webové stránky břeclavského K-centra

Vedoucí zařízení: Bc. Hana Hajduchová
Adresa: Stromořadní 8, 690 02 Břeclav
Telefon: 519 322 842, nebo 775 950 094 (vedoucí zařízení)
E-mail: hana.hajduchova@breclav.charita.cz