Nové automobily zefektivnily práci Charitní pečovatelské služby v Pohořelicích
23. března 2022 Rubrika B

Nové automobily zefektivnily práci Charitní pečovatelské služby v Pohořelicích

Automobil je nedílnou součástí života v moderní době, dnes už si málokdo dokáže představit svou existenci bez něj. Svému majiteli efektivně pomáhá zařídit povinnosti všedních dnů. A přesně z toho důvodu, totiž aby vylepšila své služby, doplnila svůj vozový park Charitní pečovatelská služba v Pohořelicích.

IROP_CZ_RO_B_C RGBDíky dotaci z projektu IROP Ministerstva pro místní rozvoj ČR, o kterou zažádala ve spolupráci s MAS Podbrněnsko, pořídila služba 2 nové automobily „Dacia Sandero Stepway.“ Ty nahradily starší automobily, které byly poruchové a služba se tak stávala nedostupnou. Auta využívá Charitní pečovatelská služba (dále jen CHPS) denně, 7 dní v týdnu, a to i ve večerních hodinách. Jezdí s nimi pracovnice přímé péče ke klientům a také je dopravují všude tam, kde potřebují asistenci.

Denně pracovnice automobilem vykoná 6 až 8 návštěv u klienta. Díky větší flexibilitě může lépe vyhovět konkrétním potřebám klienta a zvýšit tak dostupnost služby. Díky novým vozidlům totiž CHPS obslouží o 20% klientů více.

Charitní pečovatelská služba je jednou ze služeb, kterou poskytuje Oblastní charita Břeclav. CHPS pomáhá klientům, kteří se o sebe nedokážou postarat sami, a přitom chtějí prožít důstojný život ve svém přirozeném domácím prostředí. S Charitní pečovatelskou službou mají klienti možnost volby a nemusí tak využívat pobytová zařízení. Pečovatelky jim pomáhají co nejdéle udržet co nejnormálnější život: Pomáhají klientům s hygienou, s jídlem, nákupy anebo je doprovází k lékaři či na úřady.

Na Pohořelicku je CHPS jediná terénní pečovatelská služba, kdy pečovatelky pomáhají klientům přímo v jejich domácnostech. Díky rostoucí potřebě klientů je služba stále žádanější a potřebovala se tak přestěhovat do více vyhovujících prostor. Díky velmi dobře nastavené spolupráci s vedením města to bylo možné a nyní zde má služba prostorné zázemí. Díky výše zmiňovanému projektu ho mohla vybavit novým počítačem a kávovarem. Oba přístroje pomohou pracovnicím vykonávat už tak psychicky náročnou práci v lepších podmínkách a lepší pracovní atmosféře.

Projekt "Pořízení vozidel pro Oblastní charitu Břeclav" byl financovaný z 95% prostřednictvím dotace z projektu IROP Ministerstva pro místní rozvoj ČR. 5 % z celkové částky financovala Charita Břeclav z vlastních zdrojů.