Noc venku 2016

Do IV. ročníku charitativní akce Noc venku se zapojilo 21 měst v České republice. V Břeclavi ji tradičně pořádá naše Oblastní charita Břeclav, která si bude v příštím roce připomínat 25 let svého trvání. Zážitková akce pro širokou veřejnost na podporu lidí bez domova se stává již tradicí a plní tak svůj cíl – seznámit s problematikou bezdomovectví, poznat, jaké to je spát venku a zároveň získat potraviny, které budou použity na podporu lidí bez domova, jenž využívají sociální služby Oblastní charity Břeclav.

Na pěší zóně před břeclavským gymnáziem ve čtvrtek 24. listopadu od 17 hod začal dlouhý kulturní maraton – úvod tradičně obstarali žáci LDO ZUŠ Břeclav, letos s představením „Kryštofe, neblbni a slez dolů“ (dramatizace knihy Ivy Procházkové), dále pódium náleželo hudebním formacím AKA Salen, Five Live, Helemese a The Faldatores. Závěr oficiálního programu patřil gymnaziálnímu souboru Polyfonia s krásným akustickým vystoupením a klubovému promítání švýcarského filmu Úkryt. Pak se již 10 spáčů (z toho 5 zástupkyň něžnějšího pohlaví) odebralo k vlastnímu spaní na ulici v okolí pseudogotické kapličky sv. Rocha. Budíček byl v 6.15 při teplotě sedmi stupňů. Následovala již jen snídaně v nedalekém bistru.

Velkou pomocí bylo letošní zapojení dobrovolnického týmu z maturitních ročníků břeclavského gymnázia či břeclavských skautů.  IQ Roma servis akci obohatil charitativním prodejem vegetariánského guláše a možnost vyzkoušet si v sychravém podzimním podvečeru své dovednosti nabídli pracovnice Domova sv. Agáty ve výtvarném workshopu. Na pomoc lidí bez přístřeší se vybralo téměř 600 ks trvanlivých potravin a OCHB velmi děkuje všem sponzorům a partnerům, kteří akci podpořili: Město Břeclav, AVE Břeclav, reklamní agentura Stillus, Rádio Jih, TV Fenix, Gymnázium Břeclav, Roverský kmen Rozbřesk Břeclav, IQ Roma Servis.

PhDr. Alena Káňová

Fotogalerie Noci venku