Farní charita Šitbořice

Klub maminek Mikeš

Projekt farní charity Šitbořice vznikl na základě přání maminek na mateřské dovolené, strávit svůj volný čas společně s dětmi aktivně a tvořivěji, a to vše v duchu křesťanské výchovy. Díky existenci klubu Mikeš se mohou maminky a děti pravidelně setkávat a vzájemně se obohacovat, sdílet se v radostech i starostech, vyměňovat si rady. Věnují se zde hudební, dramatické i výtvarné činnosti. Nechybí zde ani sportovní a pohybové aktivity. Odpadají tak zcela pocity společenské izolace. Samotné děti se zde učí fungovat v kolektivu, naučí se vážit si společně vytvořených materiálních hodnot a také se učí hodnotám duchovním. Tímto lze v budoucnu předejít problémům jako je vandalismus, drogy a jiné kriminální činnosti. Pro zabavení dětí pořádají maminky různé akce, na které je zvána i široká veřejnost. Jsou to například jablečné slavnosti, masopustní průvod, den dětí, program pro děti na farním dnu, různé dílny, výlety a divadelní představení. Samotné maminky se pak realizují při různých kurzech, jako například pletení z pedigu, ubrousková technika, patchwork. Pořádají burzy oblečení, výstavy svých výrobků i výrobků dětí, nebo předvánoční vyrábění završené charitativním prodejem výrobků v adventu. Prodej probíhá např. při rozsvěcování vánočního stromu v jejich obci. Výnos putuje každoročně k potřebným. Navíc se děti aktivně zapojují do každoroční Tříkrálové sbírky, čímž pomáhají uskutečňovat charitní dílo. Dětí s dospělými narůstá, a o to je Tříkrálová sbírka rok co rok štědřejší a úspěšnější.

Mší svatou pro koledníky začalo letošní Tříkrálové koledování po obci Šitbořice. Otec Jiří Topenčík požehnal všem dobrovolným koledníkům,  malým i velkým,  aby mohli vykročit do ulic obce se svým posláním. Víkendové sobotní počasí přálo a tak se sešlo ve 13  pokladničkách úctyhodných 76. 753,- Kč.

Všem přispěvatelům, drobným dárcům jménem farní charity děkují!

Za FCH kontaktní osoba:

Martina Přibylová, tel.: 608 613 089, email: rodinkapribylova@email.cz

KLAS - Klub aktivních seniorek - Šitbořice

Tento projekt vznikl z aktivních seniorek v obci Šitbořice, které nebaví lenošit na kanapy, nebo někde klábosit v parku. Jedná se o ženy, které chtějí stále a kvalitně žít. Mají na své setkávání novou klubovnu, která  je využívána  již třetím rokem.

Klubovna je určena hlavně pro volný čas seniorek z naší obce, dále je zde umožněna činnost Biblickému společenství (1x týdně), výuce náboženství (3x týdně), cvičení maminek s dětmi (1x týdně), rehabilitačnímu cvičení žen (1x týdně) a Farní kavárně (2x do měsíce). Klubovnu jedenkrát týdně navštěvuje místní kněz.

Klubovna je v nově zrekonstruované místnosti na Staré škole (je bezbariérová) dovybavuje se hlavně vhodnými pomůckami pro rozvoj pohybové, psychomotorické aktivity a pro rehabilitační cvičení. Cílem projektu je „Kvalitní využití volného času“. V klubovně KLASu se seniorky schází, mají různé besedy a navzájem se  aktivizují ke kvalitnějšímu využití volného času, k novým dovednostem, ke zvýšení jejich soběstačnosti a v neposlední řadě ke zvyšování jejich sebevědomí.

A také dále spolupracují nenásilnou formou a podporují spolupráci maminek a seniorek (např. společná výroba drobných předmětů na předvánoční prodej, jehož výtěžek je určen na misie a nebo společné využití gymballů). Farní charita se zapojuje do různých kulturních a sportovních aktivit v obci.

Za FCH kontaktní osoba:

Jaroslava Krušinová, tel.: 731 235 844, email: jaroslava.krusinova@seznam.cz