Farní charita Dolní Věstonice

Již pátým rokem působí Farní charita v Dolních Věstonicích. Ve farní charitě se schází mládež se seniory. Společně plánují aktivity a pořádají různé akce ve snaze oživit a zachovat lidové tradice. Senioři mladší generaci tak zároveň předávají své zkušenosti a paměti. Jak před svátky vánočními, tak i velikonočními mladí i senioři připravují zajímavá dílka a výrobky, pořádají výstavy k potěše svojí i ostatních. V období adventu chystají zejména pro děti v přestrojení za Mikuláše, čerta a anděla  mikulášskou nadílku obcházením po obci. V předvánočním čase, kdy již vánoce začínají klepat na dveře, se již tradičně občané schází u vánočního stromu splněných přání a navzájem si tyto přání pomáhají uskutečňovat. V lednu zase Dolní Věstonice navštěvuje každoročně vzácná tříkrálová delegace a před začátkem postní doby pak obec ožívá pestrým fašankovým průvodem.

K podzimním aktivitám patří dýňobraní, kdy děti vyrábí s nadšením  různá dýňová strašidélka různých tvarů a velikostí. Členové farní charity se tak svojí činností podílejí na tom, aby se tradice znovu dostaly do podvědomí občanů a zachovaly se i pro další pokolení.

Letošní Tříkrálová sbírka se v obci uskutečnila tradičně v počtu 2 skupinek Tříkrálových koledníků, kteří se nenechali odradit  občas i zavřenými dveřmi některých domů či nevlídnými slovy. Výnos činil 7.003,- Kč a děkují ze srdce všem, kteří  letos opět hezky přijali koledníky a otevřeli svá srdce pro pomoc potřebným, kterých mezi námi neustále přibývá. Příjemným povzbuzením pro letošní  koledování byla i tradiční účast v Brně na Petrově 3. ledna, kdy se uskutečnilo slavnostní požehnání otce biskupa všem koledníkům z brněnské diecéze.

Za FCH kontaktní osoba:

Milena Pavlicová, tel.: 602 491 576