Nízkoprahové denní centrum Břeclav

Poslání

Posláním Nízkoprahového denního centra Břeclav je poskytovat podporu a pomoc osobám v nepříznivé sociální situaci, spojené zejména se ztrátou přístřeší. Pomoc směřuje k opětovnému začlenění osoby zpět do společnosti a zároveň zabraňuje hlubšímu sociálnímu propadu.

Cíle služby

• Zabránit hlubšímu sociálnímu propadu.
  • Uživatel služby je informovaný o možnostech řešení nepříznivé sociální situace a je motivován k pozitivní změně.
  • Cílem služby je uživatel, který má vyřízeny osobní doklady, je zaměstnaný a bydlí, pokud zaměstnán není: je registrován na ÚP a pobírá (dle zákon. nároků) dávky hmotné nouze, případně má vyřízen starobní či invalidní důchod.
  • Uživatel, který pravidelně využívá hygienický servis, jeho vzhled je čistý a upravený.

Vymezení cílové skupiny

Služby jsou poskytovány osobám starším 18-ti let, které jsou v nepříznivé sociální situaci, spojené zejména se ztrátou přístřeší, případně přebýváním v hygienicky nevyhovujícím podmínkám.

Poskytujeme

• Potravinový servis (polévka, paštika, chleba, čaj, káva; zázemím pro potravinový servis je denní místnost: kapacita 17 míst; v mrazových měsících od prosince do února je denní místnost také zázemím pro odpočinek v teple)
  • Hygienický servis (sprcha, WC, praní a sušení prádla, holení a služba šatníku: obměna a vhodné doplnění oděvních svršků).
  • Základní sociální poradenství, především v oblastech:
    • hledání zaměstnání a ubytování (využití telefonu zdarma)
    • pomoc s vyřízením osobních dokladů
    • dluhová problematika, žádosti, odvolání
    • zprostředkování návazných služeb (kurátora MěÚ, právníka, lékaře, léčebných zařízení, psychologa, psychiatra, duchovenského pracovníka)

Veřejný závazek

Řád Nízkoprahového denního centra Břeclav

Zhodnocení cílů zařízení za rok 2017 a nové cíle pro rok 2018

Vedoucí zařízení:  Ing. Přemysl Suchomel
Provozní doba:  Pondělí - Čtvrtek:  8:00 - 11:00, 12:30 - 15:00,  Pátek:  8:00 - 11:00, 12:30 - 14:00

Mrazový provoz: Při teplotách pod mínus deset stupňů bude zařízení otevřeno i přes víkend (9:00-14:00 hod), v případě extrémních mrazů (pod mínus 15 stupňů) bude otevřeno i „noční centrum“ (19:00-7:00 hod, posezení v teple u stolu, teplá strava a tekutiny). Rozšířený zimní provoz vyhlašuje vedoucí zařízení, informace budou dostupné na webu, dále přímo v zařízení či na telefonním čísle vedoucího zařízení.

Kapacita zařízení v jeden moment:  17 osob
Kontaktní adresa:  Svatoplukova 18, 690 02 Břeclav,  mapa
Telefon:  519 331 440, nebo 731 402 702 (Ing. Suchomel)
E-mail:  premek.suchomel@breclav.charita.cz