Nízkoprahové denní centrum Břeclav

Poslání

Posláním Nízkoprahového denního centra Břeclav je poskytovat podporu a pomoc osobám v nepříznivé sociální situaci, spojené zejména se ztrátou přístřeší. Pomoc směřuje skrze vzájemnou spolupráci k vytváření následných kroků vedoucích k opětovnému začlenění osoby do společnosti a zároveň zabraňuje hlubšímu sociálnímu propadu.

Cíle služby

• Pomoci překonat tíživou sociální situaci a poskytnout dočasné zázemí s vytvořením následných kroků vedoucích k nezávislosti uživatele na službě a možnosti žít životem, který je společnosti považován za běžný.
  • Zabránit hlubšímu sociálnímu propadu osob spadajících do naší cílové skupiny.

Cílem zařízení je uživatel, který:

• Je informovaný o možnostech řešení nepříznivé sociální situace.
  • Má vyřízené osobní doklady, bydlí a má zaměstnání nebo vyřízen starobní či invalidní důchod.
  • Je registrován na ÚP (pokud je nezaměstnaný) a pobírá (dle zákon. nároků) dávky hmotné nouze.

Vymezení cílové skupiny

Služby jsou poskytovány osobám starším 18-ti let, které jsou současně v nepříznivé sociální situaci, spojené zejména se ztrátou přístřeší, případně přebýváním v bytových podmínkách ohrožujících zdraví.

Poskytujeme

• Potravinový servis (polévka, paštika, chleba, čaj, káva; zázemím pro potravinový servis je denní místnost: kapacita 17 míst; v mrazových měsících od prosince do února je denní místnost také zázemím pro odpočinek v teple)
  • Hygienický servis (sprcha, WC, praní a sušení prádla, holení a služba šatníku: obměna a vhodné doplnění oděvních svršků).
  • Základní sociální poradenství, především v oblastech:
    • hledání zaměstnání a ubytování (využití telefonu zdarma)
    • pomoc s vyřízením osobních dokladů
    • dluhová problematika, žádosti, odvolání
    • zprostředkování návazných služeb (kurátora MěÚ, právníka, lékaře, léčebných zařízení, psychologa, psychiatra, duchovenského pracovníka)

Cíle zařízení pro rok 2016

Předpokládáme, že v roce 2016 naši službu využije 230 osob (R. Č). Cílem je, aby 23 uživatelů (10%) nalezlo zaměstnání a 35 uživatelů služby (15%) nalezlo bydlení či ubytování. Očekávané využití hygienického servisu je v počtu 3 500, využití potravinového servisu v počtu přibližně 5 000. V rámci sociálního poradenství pak plánujeme poskytnout 800 intervencí (jednání v zájmu klienta delší než 30 minut).

Cílem pro letošní rok je, aby všichni uživatelé služby byli informováni o možnostech řešení jejich nepříznivé sociální situace, měli vyřízeny osobní doklady, byli registrováni na ÚP (pokud jsou nezaměstnaní) a pobírali (dle zákon. nároků) dávky hmotné nouze nebo měli vyřízen starobní či invalidní důchod.

Specifické cíle pro rok 2016

1. V případě silných mrazů rozšířit poskytování o víkendový či noční provoz

V případě silných mrazů (vyhlášený krizový stav, média – cca přes den pod -10 ̊C) bude spuštěn víkendový provoz, tzn. sobota a neděle v čase od 9:00 do 15:00. Předpokládaná délka – 2 víkendy. V případě silných nočních mrazů (pod -15 ̊C) by bylo na NDC spuštěn také noční provoz (od 19:00 do 7:00), kde by bylo možné přespat na židlích u stolu, k dispozici by byl potravinový servis.

2. Aktivně spolupracovat s MěÚ Břeclav, PMS Břeclav, účast na komunitním plánování sociálních služeb města Břeclav (skupina „Osoby ohrožené sociálním vyloučením“)

Prohlubovat spolupráci s pracovníky městského úřadu odboru sociálních služeb a oddělením ÚP hmotné nouze. Aktivně spolupracovat s PMS v zájmu našich klientů a také využívání OPP pro úklid zařízení. Být aktivním účastníkem skupiny pro osoby ohrožené sociálním vyloučením v rámci KPSS města Břeclav.

3. Vyhledat, přijmout, zaškolit a udržet nového pracovníka na DPP

Pro měsíce květen až prosinec 2016 chceme sehnat pracovníka na DPP (300 hodin).

Veřejný závazek

Řád nízkoprahového denního centra

Vedoucí zařízení:  Ing. Přemysl Suchomel
Provozní doba:  Pondělí - Čtvrtek:  8:00 - 11:00, 12:30 - 15:00,  Pátek:  8:00 - 11:00, 12:30 - 14:00