Kontaktní centrum s terénním programem Břeclav

Poslání programu

Kontaktní centrum s terénním programem Břeclav poskytuje ve své budově i na ulici služby uživatelům návykových látek anebo lidem, kterých se drogový problém dotýká. Jeho posláním je snižovat zdravotní rizika a pomáhat řešit sociální problémy způsobem vstřícným ke každému, kdo se rozhodne vyhledat pomoc. Dále se snaží podněcovat uživatele služeb ke změně a naplnění jejich osobních cílů. Nedílnou součástí činnosti zařízení je ochrana veřejného zdraví a spolupráce s veřejností.

Cílová skupina uživatelů služeb

Cílovou skupinou zařízení jsou osoby starší 16-ti let – experimentální i pravidelní uživatelé návykových látek. Vedle nich se zaměřujeme na osoby jim blízké. Primární cílovou skupinou jsou problémoví (dlouhodobí a/nebo injekční) uživatelé nealkoholových drog. Uživatelům alkoholu nebo osobám závislým na hracích automatech je nabízeno poradenství a zprostředkování dalších odborných služeb.

Z důvodu specifických potřeb pracovníci věnují zvláštní pozornost následujícím skupinám osob:

• uživatelům drog mladším 18-ti let
  • těhotným a kojícím uživatelkám drog
  • uživatelům drog, kteří mají v péči dítě mladší 18-ti let
  • osobám se sníženou schopností pohybu a orientace
  • osobám negramotným
  • osobám se závažnou psychiatrickou poruchou nebo onemocněním vyžadující soustavnou odbornou zdravotní péči
  • osobám nesvéprávným

Negativní vymezení cílové skupiny

Níže jsou uvedeny skupiny osob, kterým nejsme schopni poskytnout služby ve standardní kvalitě:

• osoby s postižením sluchu (hluchoněmé, hluché), které komunikují pouze pomocí znakové řeči pro neslyšící
  • osoby, které vykazují těžké mentální znevýhodnění, čímž jim je znemožněno pochopení a přijetí smyslu služby – nedokáže se orientovat v čase ani v prostoru, nedokáže sdělit mluvenou, psanou či jinou, nám srozumitelnou formou, své potřeby
  • osoby hovořící jiným než českým jazykem bez překladatele (s výjimkou slovenštiny, vzhledem k jazykovým podobnostem a schopnosti porozumět)

Pokud si potencionální uživatel služeb zajistí asistenta, překladatele či jinou odbornou pomoc jsme schopni mu službu v odpovídající a dostatečné kvalitě poskytnout.

Obecné cíle zařízení

Z poslání zařízení vyplývají především tyto cíle:

Uživatel služby:

• nemá obavy z kontaktu s odbornými službami a institucemi
  • rozumí své životní situaci a v případě potřeby má zajištěnu návaznost dalších odborných služeb
  • má dostatek podpory a možností ke stabilizaci zdravotního, psychického i sociálního stavu

Společnost:

• je chráněna před šířením infekčních chorob
  • je informovaná o drogové problematice a dění na drogové scéně

Cíle pro rok 2017

Za rok 2017 vykázat minimálně 180 rozlišitelných uživatelů služeb

• Provedení monitoringu v 8 okolních obcích.
  • V rámci terénního programu v obcích nakontaktovat 8 nových klientů.

Spolupráce s odbornou veřejností

• Spolupráce s Městskou policií ve všech ORP při sběru použitých injekčních stříkaček. Během roku proběhne 2 x setkání na zhodnocení průběhu spolupráce.
  • Nabídka psychoterapie/rodičovské terapie – únor 2017.

Spolupráce s laickou veřejností

• Čtyři články ve zpravodajích v obcích s rozšířenou působností, představení našich služeb na téma drogová scéna a trendy – Břeclav, Hustopeče, Mikulov, Pohořelice – do konce roku 2017.
  • Průběžné informování o drogové problematice formou facebooku.

Vyhodnocení cílů za rok 2016

Poskytované služby v rámci kontaktního centra:

• Výměnný program - tuto službu mohou využívat všichni zájemci při možnosti zachování naprosté anonymity. K čistým injekčním setům uživatel obdrží v přiměřeném množství další materiál: dezinfekční tampony, bavlněné filtry, buničinové čtverce a vodu do injekcí. Uživatelům heroinu nabízíme také balenou kyselinu askorbovou a alobalovou folii pro inhalaci. Jako alternativu k injekčnímu užití nebo šňupání nabízíme kapsle, ve kterých můžete drogu spolknout.
  • Krizová intervence - nabízíme okamžitou pomoc při řešení krizových psychických stavů, garantujeme bezpečné prostředí a kontakt na další odbornou pomoc.
  • Zdravotní ošetření - provádíme ošetření oděrek a ran, základní ošetření počínajících abscesů, úkony k poskytnutí první pomoci.
  • Kontaktní místnost - tato služba je určena zejména uživatelům opiátů a pervitinu v různých stádiích jejich drogové kariéry; injekčním uživatelům drog. V kontaktní místnosti mohou návštevníci zůstat v anonymitě, postačující je příslušnost k výše uvedené skupině uživatelů drog.
  • Asistenční služba - nabízíme doprovod na jednání s nejrůznějšími úřady, cílem je podpořit uživatele drog v hájení jeho práv.
  • Potravinový servis - poskytujeme kávu, čaj a instantní polévku. Služba je doplňková, určená především uživatelům drog žijícím na ulici.
  • Hygienický servis - tato služba zahrnuje možnost vysprchovat se, upravit si vlasy a vousy. Vedle toho nabízíme také praní prádla a jeho sušení. Služba je doplňková, určená především uživatelům drog žijícím na ulici.
  • Testování infekčních chorob - provádíme orientační testy na infekční onemocnění. Na testování je nejlepší předem se domluvit s pracovníky programu.
  • Testy na přítomnost drog - pokud z libovolného důvodu potřebujete prokázat, že jste "čistí", je možné se domluvit na provedení testu pod naším dozorem. O výsledku provedeného testu vydáme potvrzení (s razítkem a podpisem). Součástí služby není poskytnutí samotného testu, ten je nutno předem zakoupit v lékárně.
  • Těhotenské testy - v případě odůvodněného podezření (zpožděná menstruace apod.) nabízíme provedení těhotenského testu, tento test poskytujeme uživatelkám návykových látek zdarma.
  • Internet - v kontaktním centru je možné využít služby "internetové kavárny". Připojení k internetu je využíváno především k poštovním službám (e-mail), hledání práce nebo ubytování.
  • Poradenství - nabízíme diskrétní poradenství, slibujeme zaručené informace z oblasti zdravotní, sociálně-právní nebo léčby závislostí. Pokud nebudeme schopni požadované informace zjistit a předat, zprostředkujeme služby dalších odborníků
  • Zprostředkování léčby - nabízíme kontakty na detoxy, psychiatrické léčebny, resocializační terapeutické komunity nebo doléčovací programy. Pomůžeme tato zařízení zkontaktovat a vyřídit všechno potřebné pro nástup léčby. Tato služba není poskytována anonymně.

Provozní doba kontaktního centra:

Pondělí

Úterý

Středa

Čtvrtek

Pátek

8:30 - 17:00 diskrétní služby

Poskytované služby v rámci terénního programu:

• Zdravotní ošetření - provádíme ošetření oděrek a ran, základní ošetření počínajících abscesů a úkony k poskytnutí první pomoci.

Rozpis terénního programu:

Pondělí

Břeclav

Úterý

Hustopeče a okolní obce

Středa

1x za 14 dní Pohořelicko

Čtvrtek

Mikulov a okolní obce

Služby pro veřejnost:

• poskytování kvalifikovaných informací o drogách a důsledcích, které z jejich užívání plynou
  • ochrana veřejného zdraví (např. sběr a bezpečná likvidace nalezeného injekčního materiálu)