Humanitární pomoc

Kosovo

V roce 2005 Diecézní charita Brno převzala humanitární projekt na pomoc válkou zničenému Kosovu. Realizací tohoto projektu byla pověřena Oblastní charita Břeclav.

Místem působení je kosovské město Gjilan, kde spolupracujeme s místním centrem Caritas Kosovo.

I v roce 2006 jsme uskutečnili rovněž tři supervizní návštěvy, vybudovali centrum České katolické charity v Gjilan, z peněz veřejných sbírek jsme podpořili provoz místního centra. Projekt, který plně podporujeme s názvem "Děti ulice" pomáhá dětem, které jsou využívány na práci a prodej cigaret namísto školy, využít svůj volný čas a najít cestičku zpět do školních lavic a dosáhnout vzdělání.

Díky místním pracovníků se podařilo v roce 2005 zprostředkovat několik hemodializačních přístrojů pro místní nemocnici. Dále podporujeme školku pro hluchoněmé děti, místní Sdružení hluchoněmých, nevidomých a slabozrakých.

Cílem činnosti v Kosovu je dosáhnout profesionality a ekonomické soběstačnosti místní Charity.

Rumunsko

Bezprostředně po rozsáhlých povodních v Rumusku v roce 2005 bylo naše humanitární pracoviště, jako specializované pro země Balkánu, kontaktováno a požádáno o provedení monitorovací mise s cílem určit přesně cíl podpory z prostředků veřejné sbírky "Charita pro Rumunsko".

Posléze jsme dopravili do Rumunska 2 kamiony kamen na tuhá paliva Fikoterm 2U4P v hodnotě cca. 1.000.000,- Kč, která byla předána rumunské Charitě jako humanitární pomoc.